Everest News

Ut interdum risus felis, eget rhoncus sem aliquam nec. Sed eu congue arcu. Duis ultricies orci nec diam malesuada accumsan. Aliquam pulvinar pulvinar orci, nec ornare ex efficitur ac. Proin quis laoreet quam. Praesent sagittis mollis turpis tempus sodales. Ut efficitur tortor nec condimentum ornare.

Recent Comments

  6 от най-добрите неща за разглеждане и правене в Израел

  Домът на невероятни исторически и религиозни обекти, богатото на минерали Мъртво море (което е и най-ниската точка на Земята), оживения нощен живот и хранителната култура от световна класа, Израел може да предложи много на пътуващите си гости.

  Въпреки че е малка страна, която не ви отнема много време, за да пътувате наоколо, все пак можете лесно да прекарате седмици тук и да ви остават невероятни гледки, които да разгледате, занимания и вкусна храна за ядене.


  За да ви помогнем да започнете да планирате пътуването си, ето списък на това, което считам за някои от най-добрите неща, които можете да видите и направите в Израел:

  1. Тел Авив

  С почти четири милиона души в по-голямата област Тел Авив, този плажен град на Средиземноморието има оживена, космополитна атмосфера. Това е най-модерният град в страната, откъдето пристигат по-голямата част от международните полети (има и международни летища в Хайфа и Ейлат, но Тел Авив е основната точка на пристигане).

  Докато градът може да предложи много (включително 13 плажа), едно от основните неща е храната. Кулинарната сцена е пълна с изобретателни заведения, използващи пресни, органични съставки и смесване на традиционна израелска кухня с вкусове от цял ​​свят, отразяващи многото етноси, съставляващи населението на страната.

  Има дори огромен брой вегански опции (Израел е невероятна дестинация за вегетарианци) . Можете също да се разхождате по сергиите на пазара Кармел и пазара Левински за вкусна местна улична храна.

  Тел Авив също има нощен живот, който би бил съперник на Ню Йорк или Лондон. За една нощ навън можете да намерите барове на покрива, винарски барове и крафт пивоварни за бира из целия град. По-специално, разгледайте местата, облицоващи булевард Ротшилд. Освен това има силна музикална сцена с множество концерти на живо, които се случват из града (във всички жанрове), както и филхармоничен оркестър от световна класа. Тук има и страхотен театър!

  През деня посетете някой от десетките музеи, включително популярния център на Ицхак Рабин, Музея на изкуствата в Тел Авив или Музея на еврейския народ. Тел Авив също има много информативни и проницателни пешеходни туристически компании, които да ви помогнат да научите повече за миналото на града, неговите хора, неговото улично изкуство и неговата архитектура (структурите на Баухаус от Тел Авив, „Белият град“, е обект на световното наследство на ЮНЕСКО) , Нова Европа е най-добрата безплатна пешеходна обиколка в града (само не забравяйте да се посъветвате).

  И не пропускайте древното пристанище на Яфа (дом на голям пазар за бълхи, артистичен квартал, изискани ресторанти, смесено население на араби и евреи и страхотна гледка към Тел Авив).


  2. Мъртво море

  Girl relaxing and swimming in the water of the Dead Sea in Israel

  Израел и Йордания споделят Мъртво море. Покривайки над 600 квадратни километра, бреговете му са най-ниската точка на земята, а водата му е толкова солена – над осем пъти повече от океана -, че всъщност практически никой морски живот не може да оцелее в него (оттук е и името му). Тази соленост означава също, че плавате по водата (солта увеличава плаваемостта), поради което тук ще видите много хора, които щракват снимки, докато плуват.

  За съжаление, това също означава, че ако имате някакви порязвания по тялото си, ще ги почувствате остро! Освен това индустриалната експлоатация е свила бреговата ивица и е причинила отвори в някои райони, така че внимавайте за това и обърнете внимание на всякакви табели.

  Солта и други минерали (като магнезий и бромид) исторически са били смятани за лечебни, поради което има много тонове здравни отстъпления, ограждащи брега. Докато много плажове са достъпни само през курорт, има и няколко обществени по крайбрежието, включително Neve Midbar на север и Ain Bokek на юг.


  3. Йерусалим

  Йерусалим е един от най-старите градове в света, като историята му се простира около 5000 години. Наричан като “Светият град” (на арабски, ал-Кудс), Йерусалим заема важно място в три от най-големите световни религии: християнството, юдаизма и исляма. Домът на над милион души е дестинация както за поклонници, така и за туристи, преливащи от невероятна (и често противоречива) история.

  Заграденият Стар град, да не говорим за планината Сион и Давидския град (оригиналният сайт на Йерусалим), включва толкова много известни и значими места, че лесно бихте могли да прекарате няколко дни, обикаляйки ги.

  За евреите Западната стена (наричана по-рано Стената на плача) се счита за най-светото място за молитва. Разделена е на мъжки и женски секции, а от едната страна има тунели, които могат да бъдат проучени.

  Куполът на скалата и джамията Ал-Акса на Храмовия връх (точно над Западната стена) са сред най-светите места за мюсюлмани, зад само Мека и Медина.

  За християните Виа Долороса и Църквата на Господния гроб в Стария град бележат пътя на последната разходка на Исус до неговото екзекуция и мястото на разпятието му.

  В западната, по-нова част на Йерусалим, не забравяйте да посетите Яд Вашем, дълбоко емоционалният официален паметник на шестте милиона евреи, убити в Холокоста. Там е и Израелският музей, който е дом на свитъците от Мъртво море и други съкровища от миналото на Израел.

  За подробен преглед на града, направете пешеходна обиколка или разходка с храна. Има пазарна обиколка на Machane Yehuda, а Abraham Tours (който също управлява невероятно общежитие) организира ежедневни пешеходни турове, подчертаващи миналото на Йерусалим от различни (и често конкурентни) перспективи.


  4. Пустинята Негев

  Пустинята Негев обхваща южната половина на Израел и обхваща над 13 000 квадратни километра, заемайки 55% от цялата страна. Това е изключително красиво място. За най-добрите гледки посетете обсерваторията Флоренция и Джордж Уайз в близост до Мицпе Рамон. Освен това не пропускайте парк Тимна в далечния юг (близо до Ейлат), който има невероятни геоложки образувания: огромни пясъчни колони и пясък с много цветове. Има и ежегоден фестивал на балони, който се провежда там всяка есен.

  Негевът също е пълен с всякакви приключенски дейности – от сноуборд в дюните в северната част до спускане от скалите на кратера Рамон. Ако нямате кола, няма да намерите недостиг на туристически компании, които да ви закарат.


  5. Национален парк и крепост Масада

  Една от най-посещаваните части на пустинята Негев е Национален парк Масада. Разположена само на 100 км (62 мили) южно от Йерусалим на ръба на Мъртво море, това е древна крепост, построена от цар Ирод Велики на плато. Той се слави като убежище за еврейски бунтовници срещу Римската империя, които са живели там в продължение на седем години, преди да се извършат масови самоубийства след обсада на римляните още през 73 г. пр.н.е. Днес това е символ на израелската решителност и една от най-популярните атракции на страната.

  Към крепостта има въжена линия, но алтернатива е да се изкачи по Змийския път, 60-90-минутен поход, предлагащ гледка към сухия пейзаж, Мъртво море и Йордания. Само имайте предвид, че през лятото може да бъде наистина горещо (в края на краищата това е пустиня), а понякога властите затварят пътя, ако времето е прекалено горещо. По-добре е (и по-хладно) да се изкачите преди разсъмване и да видите изгрева над Йордания от пътеката или върха.

  Отворено всеки ден от 8:00 до 15:00 до 17:00. Входът в парка е $ 9 USD. Можете да стигнете до парка на около 90 минути от Йерусалим с кола.


  6. Потопете се в рифовете и останките на Израел

  Израел граничи със Средиземно море и има къса брегова ивица на Червено море – и двете предлагат гмуркане с шнорхел и гмуркане от световна класа. Едни от най-добрите места в Червено море, където можете да видите невероятен коралов и морски живот, включват плаж Корал Риф, Мигдалор Бийч и Принцес Бийч.

  За гмуркачите, водата се задълбочава много бързо от Ейлат, така че можете да правите дълбоководни гмуркания, без да е необходимо да използвате лодка, за да стигнете по-далеч от брега. (Тези, които не желаят да отидат във водата, могат да посетят Морския парк на подводната обсерватория.)

  На средиземноморския бряг водолазите могат да изследват корабокрушения и древни римски руини в подводния археологически парк в Кесария.

  admin

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *