Everest News

Ut interdum risus felis, eget rhoncus sem aliquam nec. Sed eu congue arcu. Duis ultricies orci nec diam malesuada accumsan. Aliquam pulvinar pulvinar orci, nec ornare ex efficitur ac. Proin quis laoreet quam. Praesent sagittis mollis turpis tempus sodales. Ut efficitur tortor nec condimentum ornare.

Recent Comments

  Съвети за начинаещи пътешественици

  Надежда. Страх. Вълнение. Пътуването за първи път ми предостави вълна от конфликтни емоции. Когато заминах да пътувам по света, не знаех какво да очаквам. Не бях пътувал много и бях толкова млад. Никой, когото познавах, не беше правил това преди.

  Над главата ми висеше голям знак, който казваше: „НЯМАМ ИДЕЯ КАКВО ПРАВЯ“.


  Сега, с 10 години пътуване под гърба си, знам по-добре. Ако можех да кажа по-младото си аз, преди да замине за световното си пътуване, бих му дал този съвет:

  Не се плашете

  Страхът е мощно възпиращо средство. Поемането на скока в неизвестното е страшно, но вие не сте първият човек, който пътува по света. Вие не откривате нови континенти или не проучвате неизследвани територии.

  Там има добре устроена пътека за пътуване и хора, които да ви помогнат и да ви насочат по пътя. Ако милиони хора могат да обикалят света всяка година, можете и вие.

  Може да се чувствате уплашени и нервни, но сте също толкова способни, колкото всеки друг.  Не разчитайте на пътеводител.

  Пътеводителите са полезни за общ преглед на дестинация, но в тях никога няма да намерите най-новите атракции, барове или ресторанти. За най-добрите неща се свържете с местните жители, за да разберете какво е актуално в момента. Посъветвайте се с други пътници или персонала на хостела за препоръки.

  Хората са най-добрият ви ресурс за актуална информация за пътуване. Освен ако пътеводителят не е дигитален и се актуализира често, той вероятно е остарял, така че не живейте и не дишайте от него.


  Пътувайте бавно.

  Може да е изкушаващо да се опитате да видите всичко. С ограниченото време за ваканция, ние винаги се опитваме да изтръгнем всичко в себе си – да се втурнаме през 20 града за 20 дни или 100 страни за обиколката ни. В крайна сметка всичко, което трябва да покажем са снимки, стрес и вихър от преживявания, но без реални познания за местата, на които сме ходили.

  Не бързайте с пътуването си. Намерете време да прекарате релаксиращ ден в парка или просто да седите в кафене, гледайки хора. Забавете. Дайте си време да поемете дълбоко от една култура.


  Вземете информация за контакт на хората, които срещате

  Ще направите много приятели на пътя. Някои от тях ще станат приятели през целия живот. Но понякога не получавате тяхната информация за контакт и съжалявате завинаги (пак ще се чудите какво се е случило с онази невероятна двойка, която срещнахте в Панама!). Facebook и електронната поща улесняват поддържането на връзка с хората години след пътуването ви, така че взимайте информация за контакт на хората! Не позволявайте на новите ви приятели да избледнeят в паметта.


  Нямате нужда от много неща

  Прекалено много неща, за да се опаковат в раница.
  Когато отидохте в Коста Рика през 2003 г., взех чанта, пълна с тонове вещи – туристически ботуши и панталони, яке, твърде много дрехи и повече тоалетни принадлежности. Всичко седеше в чантата ви, заемаше място, докато ги мъкнах из страната.

  Урокът: Опаковайте мъдро. Ще имате по-малко да носите. Купете малка чанта, за да не се изкушите да опаковате всичко под слънцето. Ако наистина имате нужда от нещо, можете да го вземете, когато отидете.

  Повярвай ми, няма да ти трябват толкова неща, колкото си мислите!


  Вземете телефон.

  По пътя ще срещнете много хора, които ще искате да видите отново. Въпреки че Facebook може да бъде удобен за поддържане на връзка, той не е идеален за планиране на срещи, когато хората са постоянно в движение. Приятелите ви получиха ли съобщението? Дали ще са там ?! Кой знае!

  Евтини телефони и SIM карти се предлагат по целия свят. Инвестирайте в едно, за да можете да поддържате връзка с новите си приятели. По този начин няма да се чудите дали сте се изправили или приятелите ви просто са сменили плановете си и са отишли ​​в Рим.


  Носи се по течението.

  Когато всеки ден е планиран и има разписания, които трябва да следвате, получавате стрес. Бързаш. И когато планирате прекалено много, няма място да преживеете щастливите злополуки от пътуването.

  Поставете известна гъвкавост в графика си и вървете по течението. Планирайте една или две дейности и оставете останалата част от деня да се случи. Ще бъде по-приятно и по-малко стресиращо преживяване. Ще се изненадате от това, което се случва (например, когато ваш приятел ви покани на остров в Тайланд и останете цял месец).

  Нека животът се разгърне.

  Вземете допълнителни пари.

  Пътуването не е толкова скъпо, колкото си мислите – може да пътувате през Азия за 15 долара на ден или Европа за 40 долара, но ще научите, че винаги има неочаквани разходи.

  Имайте еддно наум! Никога не можете да планирате всички бедствия или промени в маршрута (например как изведнъж ще летите до Фиджи и ще се научите да се гмуркате). Колкото и добре да планирате, винаги може да се появи нещо, което да надхвърли бюджета ви.

  Вземете повече пари, отколкото смятате, че ще ви трябват. Ще бъдете щастливи.


  Не бъди толкова срамежлив

  Знам, че си интроверт. Знам, че се тревожиш за това, което хората мислят. Необходима е смелост да се говори с непознати, но всички са в една и съща лодка. Всички около вас са други соло пътешественици, които търсят приятели. Те също искат да се запознаят с нови хора.

  Просто кажете „здравей“ и всичко останало ще дойде на мястото си. Помолете да се присъедините към игрите и разговорите за пиене на хора в общежития. Никой никога не казва „не“. Направете първата стъпка. Свалете слушалките, обърнете се към човека до вас и поздравете.

  Няма какво да губите и по този начин ще преодолеете срамежливостта си, ще създадете нови приятели (ще присъствате на няколко сватби) и ще станете по-добри в общуването.


  Бъдете приключенски настроени

  Знам, че не харесваш височини. Знам, че не обичаш спорт. И докато си нараниш опашната кост, няма да съжаляваш да скочиш от лодката в Галапагос.

  Предизвикай себе си. Поемайте рискове. Опитайте нови неща. Може да мразите някои, но няма да съжалявате за нищо. Ще си тръгнеш по-уверен в себе си.


  Не си сам.

  Където и да отидете, има мрежа от пътешественици, които ще ви бъдат приятели, ще ви дадат съвет или съвети и ще ви помогнат да се справите. Те ще ви насочат в правилната посока и ще ви бъдат ментори. Вие не сте там сами. Ще се сприятелиш. Въпреки че пътувате сами, никога няма да сте сами.

  Знам, че сте изнервени от това да тръгнете в неизвестното. Това е нормално. Човешко нещо е да се тревожиш, но ставаш по-добър човек заради пътуванията си.

  Затова поемете дълбоко въздух, отпуснете се и се насладете!

  admin

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *