Everest News

Ut interdum risus felis, eget rhoncus sem aliquam nec. Sed eu congue arcu. Duis ultricies orci nec diam malesuada accumsan. Aliquam pulvinar pulvinar orci, nec ornare ex efficitur ac. Proin quis laoreet quam. Praesent sagittis mollis turpis tempus sodales. Ut efficitur tortor nec condimentum ornare.

Recent Comments

  Какво представляват буквите на топката за скоростен лост ?

  Замисляли ли сте се какво означават  буквите на всяка топка за скоростен лост ? Автоматичната трансмисия е надеждна, хидравлично задвижвана система, която прилага мощността, идваща от двигателя към задвижващите колела. Всяка буква или номер, посочени на смяната на тапката на скоростния лост, представляват уникална настройка или задача за предаването. Нека се потопим в автоматичното превключване на предавката, така че да разберете какво означава всяка буква или цифра.

  Какво представлява P – R – N – D – L ?

  Повечето автомобили с автоматична трансмисия са поредица от букви, които изписват P – R – N – D – L. Когато ги озвучите, фонетично се нарича “Prindle”. Всъщност именно това повечето инженери наричат автоматична конфигурация на превключвателя на предавките, така че това е технически термин. Всяка буква означава индивидуална настройка в автоматичната трансмисия. В зависимост от типа превозно средство, което притежавате, също е възможно да видите „M“ или серия от числа – вероятно от 1 до 3. За да опростим нещата, ще разбием всяка буква, изброена в повечето автоматични трансмисии.


  Какво означава P на автоматична трансмисия?

  Буквите на автоматичната трансмисия често се описват като индивидуална настройка на предавката, но това е малко подвеждащо. Това всъщност е настройка за активиране. Скоростите в автоматичната трансмисия са хидравлично изместени и могат да варират от три до девет скорости, докато са в предно предаване.

  „P“ на автоматична трансмисия означава настройката PARK. Когато превключвателят на предавките е в режим P, предавките са заключени, което ограничава въртенетоа колелата напред или назад. Много хора използват настройката като спирачка, което е основна цел за тази настройка на предаването. Въпреки това, повечето превозни средства също изискват стартирането на автомобила, докато трансмисията е в настройката „PARK“ за целите на безопасността.


  Какво означава R на автоматична трансмисия?

  „R“ означава „РЕВЕРС“ или предавка, избрана за задвижване на автомобила назад. Когато преместите скоростния лост от P в R, задната предавка на автоматичната трансмисия е включена – което върти задвижващия вал назад, което позволява на задвижващите колела да се въртят в „заден ход“. Кола не може да бъде пусната на задна предавка, тъй като би било много опасно да се направи това.


  Какво означава N при автоматична трансмисия?

  „N“ е индикатор, че вашата автоматична скоростна кутия е в НЕУТРАЛЕН или режим на свободно завъртане. Тази настройка освобождава предавките (напред и назад) и позволява на гумите да се въртят свободно. Повечето хора не използват настройката N, освен ако двигателят на автомобила им няма да се стартира или превозното средство да бъде теглено.


  Какво означава D на автоматична трансмисия?

  „D“ означава DRIVE. Това е, когато автоматичната трансмисия „предавка“ е активирана. Докато ускорите, задвижващата предавка ще прилага мощност към колелата и постепенно ще се прехвърля в по-високи „предавки“, когато оборотите на двигателя достигнат желаното ниво. Тъй като автомобилът започва да забавя скоростта, автоматичната задвижваща предавка ще се премести в по-ниски предавки. „D“ често се нарича и „overdrive“. Това е най-горната настройка на предавките на автоматична трансмисия. Тази предавка се използва на магистрали или когато превозното средство се движи със същата оборота в минута за продължителни пътувания.

  Ако вашата автоматична скоростна кутия има серия от цифри след „D“, това са ръчни настройки на предавката за работа с предавка напред – като 1 е най-ниската предавка, а по-големият брой представлява по-висока предавка. Те могат да се ползват, ако редовната ви D предавка не работи и когато се качвате нагоре и надолу по стръмни хълмове, за да осигурите по-бързо спиране на двигателя.

  D1: Увеличава въртящия момент за трудни терени като кал или пясък.

  D2: Помага на колата при изкачване нагоре, като хълмисти пътища, или осигурява бързо усилване на двигателя, подобно на неговата функция при ръчни трансмисии.

  D3: Понякога се показва като бутон OD (overdrive), D3 върти двигателя за ефективно изпреварване. Превишеното предавателно число кара гумите да се движат по-бързо от въртенето на двигателя.


  Какво означава L на автоматична трансмисия?

  Последната обща буква на автоматичната трансмисия е „L“, което показва, че трансмисията е с ниско задвижване. Понякога „L“ се заменя с буквата M, което означава, че предаването е в ръчно изместен вариант. Тази настройка позволява на водача да превключва ръчно скоростната кутия, като използва превключватели на лопатките, разположени на волана, или друго действие (обикновено вляво или вдясно от скоростния лост). За онези, които са с L, това е настройка, използвана за изкачване на хълмове или опит за навигиране на лоши пътни условия – например да се заседнат в сняг или кал. Тъй като всеки автоматичен автомобил е уникален, някои от тях ще имат различни букви или цифри, посочени на лоста за превключване на предавките. Препоръчва се да прочетете и прегледате ръководството на собственика на автомобила (обикновено се намира в жабката), за да сте сигурни, че използвате правилната настройка на предавката за правилното приложение.

  admin

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *