Everest News

Ut interdum risus felis, eget rhoncus sem aliquam nec. Sed eu congue arcu. Duis ultricies orci nec diam malesuada accumsan. Aliquam pulvinar pulvinar orci, nec ornare ex efficitur ac. Proin quis laoreet quam. Praesent sagittis mollis turpis tempus sodales. Ut efficitur tortor nec condimentum ornare.

Recent Comments

  Забележителности по Северното Черноморие

  Морската ни столица Варна е не само голям административен и курортен център, но и район с множество интересни места. Затова решихме да ви представим списък със забележителностите около Варна и във Варна.

  Варна


  Ботаническата градина

  Не е толкова известна като ботаническата градина в Балчик, но е не по-малко интересна за посещение с голямото си разнообразие от екзотични цветя и растения. Мястото е много приятно за разходка.

  Други забележителности там : Морската градина, историческият музей, военно-морският музей, музей Аквариума, делфинариума, зоологическата градина

  Панорама Галата

  Обособена площадка за наблюдение на Варна от квартал Галата. Най-хубавите гледки са вечерно време след залез слънце.

  Комплекс Фанагория

  Намира се в квартал Аспарухово, град Варна, и представлява историко-етнографски комплекс, представящ прабългарско селище от 6-8 век.

  Ретро музей

  Това е наскоро открит частен музей с огромен брой експонати от времето на много развития социализъм у нас. Изложени са множество коли от онова време (добре реставрирани), восъчни фигури на много известни личности – символи на периода, както и различни вещи.

  Около Варна


  Дуранкулашкото езеро

  Езерото е разположено точно на върха на североизточното ъгълче на картата на България, образувано от границата ни с Румъния и Черно море. Освен красотата на езерото, близостта на морето, гъстата блатна растителност и характерната фауна – предимно различни видове прелетни птици и близо 20 вида риба, интерес представлява Археологическият комплекс, находките от който се датират между 6-то хилядолетие пр. Хр. и 11-ти век.

  Крапец

  Крапец е село, близо до Дуранкулак, разположено на най-северните български черноморски брегове. Крайморско село, в което можеш да се почувстваш като на почивка от едно време – с дворове, пълни със зеленина и насаждения, хубави естествени плажове и сравнително малко навалица.

  Нос Шабла и фарът

  Шабленският фар на едноименния нос е най-източната точка на България.

  Бреговете на Тюленово

  Село Тюленово е известно с красивите си високи скалисти брегове, нагънати в множество пещери и интересни скални форми. Любим обект на фотографите е скалната арка в южната част на селото. Освен нея, красиви скални феномени и пещери могат да се видят и в близките местности Ашалъка и Дупката.

  Яйлата

  Яйлата е археологически резерват на брега на морето и защитена местност близо до село Камен бряг. Самата дума „Яйла“ означава високо пасище. Разходката из резервата предлага не само очарователни морски гледки, но и пътешествие хиляди години назад в историята. В резервата могат да се видят множество некрополи, пещерни жилища и светилища, антична винарна, ранно-византийска крепост, скална църква.

  Нос Калиакра

  Също като Яйлата, нос Калиакра предлага на посетителите си невероятно красиви морски гледки – и от едната, и от другата си страна, и допир с хилядолетна история. Високият скалист нос е известен и с многото делфини покрай бреговете си. На носа могат да се видят останки от крепостни стени, сгради, каменни църкви, некрополи. Археолозите все още проучват културните пластове, в резултат на което се появяват все нови и нови находки. Една от най-загадъчните от тях в последно време е тъй нареченият пръстен-убиец, намерен в основите на една от сградите, снабден с малка камера за поствяне на отрова.

  Каварна – морски каякинг тур

  Интересно приключение с морски каяк около нос Калиакра и високите му скалисти брегове.

  Българево – плаж Болата

  Едно особено красиво място на Северния Черноморски бряг е плаж Болата, който се намира до село Българево. Плажът представлява малко морско заличве, обградено с високи скали почти в полукръг. Зад пясъчната ивица има блато с богата растителност и интересни птици. В едната си страна плажчето е прорязано от малка рекичка, която се влива в морето. Погледнат от скалите отгоре, плажът прилича на мида.

  Балчик – Дворецът и Ботаническата градина

  Балчик е малко морско градче по Северното Черноморие, известно с двореца на румънската кралица Мария и Ботаническата градина около него – два обекта, обединени в един общ комплекс – красота и радост за окото.

  Аладжа манастир

  Средновековен скален манастир на аскети-монаси.

  Плаж Паша дере

  Намира се на около 15 километра южно от Варна. Близо е до Галата и е един от малкото останали непокътнати плажове по морето.

  С корабче по Камчия

  Река Камчия е една от най-големите реки в България. Тя се влива в Черно море, като устието й е от типа естуар (като фуния). Лонгозната гора около реката точно в зоната на устието е обявена за природен резерват и защитена местност. Плажът около устието на река Камчия е част от дълга 12 километрова ивица с множество дюни, обрасли със сухолюбиви тревисти растения.

  Пътешествието с корабче по река Камчия е незабравимо преживяване. Корабчетата тръгват от централната част на курортен комплекс Камчия, стигат до устието на реката и се връщат обратно.

  Плаж Кара дере

  Намира се на 5 километра северно от град Бяла. До него се стига по много лош черен път, започващ от бензиностанцията в северния край на Бяла. Но плажът е голям, див и много красив и си заслужава ходенето.

  Град Бяла – античната крепост на нос св. Атанас

  Крепостта се намира в югоизточната част на Бяла, близо до пристанището. Обектът е с няколко археологически пласта, които говорят за дълъг период на използване.

  Античната крепост в Бяла
  Античната крепост в Бяла

  admin

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *